Sebagai Kampus Cawangan UiTM yang ketiga tertua, UiTM Cawangan Perlis merupakan kampus cawangan yang terbesar selepas kampus induk Shah Alam.  UiTM Cawangan Perlis telah berjaya meletakkan dirinya sebagai salah sebuah institusi pengajian awam tersohor di Perlis.  Penubuhannya bermula dengan perasmian pada 5 Julai 1974 dengan pengambilan pelajar perintis seramai 258 orang yang mengikuti 6 program yang ditawarkan; 1 program persediaan dan 5 program diploma.  Bilangan tenaga pengajar pada ketika itu ialah 15 orang dan dibantu oleh 31 kakitangan pentadbiran dan staf sokongan.  Pada masa itu ia beroperasi di kampus sementara yang bertempat di sebuah bangunan Rumah Pengakap yang telah diubahsuai di Jalan Padang Katong, Kangar.  Kampus tetap ITM Perlis mula beroperasi pada tahun 1980 di atas sebidang tanah seluar 335 ekar di Arau.

Di atas ehsan pihak Kerajaan Negeri Perlis, sebidang tanah seluas 335 ekar di Arau telah diperuntukkan bagi membangunkan kampus tetap ITM Perlis. Kampus ini mula beroperasi pada tahun 1980. Keluasan kampus telah bertambah menjadi 464 ekar dengan pengurniaan tanah oleh DYMM Raja Perlis dan pihak Kerajaan Negeri Perlis pada tahun 2002. 240 ekar daripada keluasan kampus diperuntukkan kepada Unit Ladang untuk dimajukan bagi tujuan pembelajaran, penyelidikan dan juga untuk tarikan pelancong. Sementara itu, pada tahun 2004, 129 ekar lagi telah diperuntukkan untuk aktiviti pembangunan dan penyelidikan UiTM Cawangan Perlis.

UiTM Cawangan Perlis telah berkembang pesat daripada aspek akademik dan juga fizikal. Sebanyak 38 program iaitu 18 program Ijazah dan 20 program Diploma dan 2 program Pra Diploma (MDAB) ditawarkan oleh 8 buah Fakulti. Kampus ini kini mempunyai 7,887 orang pelajar sepenuh masa. Bilangan kakitangan pula telah mencecah 807 orang yang mana 405 daripadanya ialah kakitangan akademik dan 402 ialah kakitangan bukan akademik. Selain itu, pelbagai kemudahan infrastruktur juga disediakan. Antaranya ialah 7 kolej kediaman siswa, 7 kolej kediaman siswi, 4 blok dewan makan, sebuah perpustakaan, 136 bilik kuliah, 5 dewan syarahan, 23 makmal sains, 17 makmal komputer, 2 makmal bahasa, 7 bengkel kejuruteraan, Dewan Sri Semarak, masjid, mini stadium dan gimnasium. Beberapa kemudahan seperti asrama, dewan dan gimnasium dibenarkan untuk disewa oleh orang ramai.

Objektif UiTM Cawangan Perlis

• Melahirkan graduan bumiputera profesional bertaraf dunia yang bertaqwa dan berdaya saing dalam bidang sains, teknologi, pengurusan perniagaan, keusahawanan dan kemanusiaan.
  • Menjadi pusat rujukan yang unggul dalam bidang sains, teknologi, pengurusan perniagaan, keusahawanan dan kemanusiaan serta pemangkin kepada Pembangunan di Utara Malaysia.
  • Membentuk dan memupuk nilai-nilai Islam untuk dipraktikkan oleh keseluruhan warga universiti.
  • Menyediakan prasarana yang kondusif bertaraf dunia untuk pembelajaran, pengajaran dan penyelidikan.

Untuk mencapai objektif-objektif tersebut UiTM Perlis telah merancang beberapa agenda untuk bahagian dan unit tertentu. Penekanan diberi kepada aspek-aspek berikut:

1. Pemantapan Sistem Pengurusan
  2. Pembangunan Akademik